Galangal
Galangal
(Popularne odmiany: Languas galangal, Languas officinarum, Kaempferia galgant.)
Galangal większy pochodzi z Jawy. Jest on powszechnie stosowany w Indonezji i Malezji jako przyprawa. Odmiana Lesser galangal pochodzi z Chin, rośnie głównie na południowo-wschodnim wybrzeżu. Jest też uprawiany w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Chociaż dziś rzadko używany jest w Europie, obie odmiany tej przyprawy były wcześniej importowane i miały zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie.
Galangal był znany wśród starożytnych Indian, na Zachodzie zaś był popularny od czasów średniowiecza. Jego pobudzające i tonizujące właściwości cenione są przez
Arabów. Na Wschodzie galangal stosowany jest w formie sproszkowanej tabaki i jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym oraz przy warzeniu piwa.
Opis przyprawy Galangal
Odmiana większa: tropikalna roślina zielna z rodziny imbirowatych, osiąga do około 2 m wysokości. Liście są długie i szerokie, mają wymiary 50/9 cm, kwiaty rośliny są czerwone. Owoce to czerwone jagody. Galangal większy używany jest w całej Indonezji, Malezji i w części Indii.
Przyprawa ta ma pomarańczowo - brązową skórę , w środku jest jasno – żółta lub biała. Kłącza są długie, dostępny jest w postaci plastrów o grubości 3 mm, bądź w postaci sproszkowanej.
Bukiet: imbirowy
Smak: ostry, ale nie tak jak galangal mniejszy
Skala ostrości: 5
Odmiana mniejsza Galangal: Liście są długie i smukłe, o połowę mniejsze niż te odmiany większej. Roślina rzadko osiąga więcej niż metr wysokości. Kwiaty jej są małe, białe z czerwonymi prążkami. Kłącza są czerwono-brązowe, mają średnicę 2 cm.
Galangal mniejszy używany jest w Indochinach i Indonezji, ale nie w kuchni chińskiej. Ma wymiary 8 na 2 cm, jego kłącze ma czerwono-brązowy wnętrze. Tekstura jest włóknista. Dostępny jest w postaci plastrów lub proszku.
Bukiet: Aromatyczny i imbirowy
Smak: aromatyczny i ostry, pieprzny i imbirowy
Skala ostrości: 6
Kaempferia galangal: Kłącza są czerwonawe z białym wnętrzem. Z wyglądu roślina ta przypomina galangal mniejszy. Galangal jest uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej, w sposób podobny do imbiru.
Odmiana Kaempferia Galangal używana jest w południowo-wschodniej Azji. Często identyfikowany jest jako galangal większy. Czerwona skóra i białe wnętrze są charakterystyczne dla tej odmiany.
Bukiet: Słodki, o ostrej nucie
Smak: podobny jak bukiet, lecz znacznie silniejszy
Skala ostrości: 5
Zastosowanie kulinarne przyprawy Galangal
Zastosowanie odmiany większej ogranicza się do lokalnych potraw Indonezji na bazie curry. Chociaż przyprawa ta znana jest w Europie od czasów średniowiecza, obecnie używana jest głównie w kuchniach dalekiego wschodu, Indonezji, Indochin, Malaya, Singapuru i Tajlandii.
Podobnie jak imbir, galangal często pojawia się w daniach z ryb i w przepisach na skorupiaki wraz z czosnkiem, imbirem, chilli, cytryną lub tamaryndem. Dodaje się go ponadto do różnorodnych potraw takich jak sosy, zupy, satays i sambals, kurczak, warzywa, mięso i curry.
Chociaż galangal używany jest często w ostrej kuchni indonezyjskiej, sproszkowana przyprawa wzmacnia też smak takich dań jak kurczak delikatnie przyprawiony koprem, cytryną i delikatnie gotowany w mleku kokosowym. Dania te często występują w towarzystwie warzyw, ryb, ognistego chilli.
Przygotowanie i przechowywanie galangalu
(fot. suszony galangal)
Galangal przechowywany jest podobnie jak imbir. Jeden kawałek odpowiada połowie łyżeczki sproszkowanej przyprawy. Odmiana Laos używana jest w większych ilościach niż odmiana kencur. Sproszkowany galangal powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach i wykorzystany w krótkim czasie.
Korzyści zdrowotne Galangal
Galangal ma właściwości podobne do imbiru, jest to aromatyczny środek pobudzający. Działa wiatropędnie. Jest używany na nudności, wzdęcia, niestrawność, reumatyzm, katar i zapalenie jelit. Posiada także właściwości tonizujące i przeciwbakteryjne i w związku z tym używany jest jako środek pomocniczy w weterynarii oraz jako środek homeopatyczny. W Indiach służy jako dezodorant do ciała i odświeżacz oddechu.
Oba gatunki przyprawy stosowane były od wieków w Europie i Azji jako afrodyzjak.