Pieprz Kajeński (Cayenne)

Kategoria: Przyprawy

pieprz cayennePieprz kajeński  (cayenne)

 c.annuum

Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia - regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych oraz w większość tropikalnych i subtropikalnych regionów. Roślina ta jest tak popularna jak winorośl pieprzu.

Pieprz cayenne jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki Chilli. Odmiana cayenne jest powszechnie nazywana jako "Ptak Chile", a nazwa botaniczna różnie podana jako C. minimum lub C. baccatum.

Opis - pieprz kajeński

Rodzina papryk to bogaty zbiór skrzyżowanych odmian roślin wielo- i jednorocznych krzewów z rodziny ziemniaka i pomidora. Pieprz kajeński wolno dojrzewa, owoce zielone zbierane się po trzech miesiącach po posadzeniu.

Do pieprzu kajeńskiego używa się papryczek niewielkich rozmiarów - stożkowych owoców do 12cm długości i do 2,5 cm średnicy. Przyprawa cayenne jest robiona z dojrzewających owoców, o kolorze od czerwonego do żółtego. Kolor przyprawy jest czerwony lub czerwono-brązowy. Niektóre cayennes mogą zawierać zmielone nasiona i są ostrzejsze od tych, które ich nie mają. Papryka jest znana i łatwo dostępne na Zachodzie. Bywają też odmiany mało ostre lub nieostre.

Bukiet: Lekko aromatyczny.

Smak: Gorący, ostry i gryzący, choć nie tak silny jak ostrzejsze chilli.

Skala Ostrości: 8-9

Używanie i przechowywanie pieprzu kajeńskiego

Papryczki kajeńskie nie powinny być używane w takich ilościach jak popularna papryka ze względu na swoją ostrość. Wystarczy dosłownie kilka szczypt aby wzbogacić smak potrawy. Powinien być przechowywany w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od słońca, a najlepiej zakupić go w małych ilościach, gdyż szybko traci swoją ostrość.

suszony pieprz cayenneZastosowanie kulinarne pieprzu kajeńskiego (cayenne)

Papryka może być używany jako przyprawa w kuchni, dodawany jest z reguły do owoców morza, przyprawia się nim ostrygi, sardynki, łososia wędzonego i pstrąga, przegrzebki, smażone małże, kraby, homary i raki.

Można nim posypać zupy i przekąski. Może być spożywany z gotowanymi jajkami (na miękko, twardo), a także dodawany do  omletów i sufletów. Sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Posypuje się nim boczek przed smażeniem i używa w panierce do smażonego kurczaka, ryb i warzyw. Dodaje pikanterii do gulaszu, zapiekanek i sosów, zwłaszcza serowych, grillowych i sosów z skorupiaków. Może być stosowany w tworzeniu herbatników, marynat, ketchupów, czekolady i żywności wędzonej. Jest składnikiem sosu Worcestershire i jest często stosowany w mieszankach curry.

 

 

Właściwości lecznicze Pieprzu Cayenne

Cayenne jest używany w medycynie od wieków. Papryka ta wywiera szereg korzystnych właściwości na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy poprzez zmniejszenie poziomu złego cholesterolu i triglicerydów we krwi. Cayenne zmniejsza także agregację płytek i zwiększa aktywność fibrynolityczną osocza. Ludzie spożywający dużą ilość pieprzu cayenne mają znacznie niższy odsetek chorób układu krążenia.

Pomaga w trawieniu, na bóle brzucha, skurcze i gazy. Wciąż w medycynie tradycyjnej  stosowany jest jako środek poprawiające krążenie. Nałożony na skórę pomaga, (jest to tradycyjne lekarstwo) na bóle reumatyczne i zapalenie stawów i w wyniku tego, powoduje podrażnienie tkanki, na którą jest on stosowany, a tym samym rozprasza podrażnienia pomagając blokować transmisję substancji, która transportuje  ból do mózgu.

Wiele osób w klimacie tropikalnym zużywa dużo ostrej  papryki, gdyż ostrość powoduje pocenie się.

Główne składniki chemiczne pieprzu kajeńskiego obejmują kapsaicynę, capsanthine, beta-karoten, flawonoidy i witaminę C. Cayenne powoduje, że po spożyciu mózg wydziela więcej endorfin odpowiadających za dobre samopoczucie. Pomaga w utracie wagi przez przyśpieszanie metabolizmu, dlatego chętnie stosuje się go w suplementach diety.

pieprz kajeński cayenne sklepKUP dobry PIEPRZ KAJEŃSKI w sklepie internetowym

Zobacz także:

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Pieprz Kajeński Cayenne - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.