Pieprz Kajeński (Cayenne)
Pieprz kajeński (cayenne)
c.annuum
Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia - regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych oraz w większość tropikalnych i subtropikalnych regionów. Roślina ta jest tak popularna jak winorośl pieprzu.
Pieprz cayenne jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki Chilli. Odmiana cayenne jest powszechnie nazywana jako "Ptak Chile", a nazwa botaniczna różnie podana jako C. minimum lub C. baccatum.
Opis - pieprz kajeński
Rodzina papryk to bogaty zbiór skrzyżowanych odmian roślin wielo- i jednorocznych krzewów z rodziny ziemniaka i pomidora. Pieprz kajeński wolno dojrzewa, owoce zielone zbierane się po trzech miesiącach po posadzeniu.
Do pieprzu kajeńskiego używa się papryczek niewielkich rozmiarów - stożkowych owoców do 12cm długości i do 2,5 cm średnicy. Przyprawa cayenne jest robiona z dojrzewających owoców, o kolorze od czerwonego do żółtego. Kolor przyprawy jest czerwony lub czerwono-brązowy. Niektóre cayennes mogą zawierać zmielone nasiona i są ostrzejsze od tych, które ich nie mają. Papryka jest znana i łatwo dostępne na Zachodzie. Bywają też odmiany mało ostre lub nieostre.
Bukiet: Lekko aromatyczny.
Smak: Gorący, ostry i gryzący, choć nie tak silny jak ostrzejsze chilli.
Skala Ostrości: 8-9
Używanie i przechowywanie pieprzu kajeńskiego
Papryczki kajeńskie nie powinny być używane w takich ilościach jak popularna papryka ze względu na swoją ostrość. Wystarczy dosłownie kilka szczypt aby wzbogacić smak potrawy. Powinien być przechowywany w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od słońca, a najlepiej zakupić go w małych ilościach, gdyż szybko traci swoją ostrość.
Zastosowanie kulinarne pieprzu kajeńskiego (cayenne)
Papryka może być używany jako przyprawa w kuchni, dodawany jest z reguły do owoców morza, przyprawia się nim ostrygi, sardynki, łososia wędzonego i pstrąga, przegrzebki, smażone małże, kraby, homary i raki.
Można nim posypać zupy i przekąski. Może być spożywany z gotowanymi jajkami (na miękko, twardo), a także dodawany do omletów i sufletów. Sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Posypuje się nim boczek przed smażeniem i używa w panierce do smażonego kurczaka, ryb i warzyw. Dodaje pikanterii do gulaszu, zapiekanek i sosów, zwłaszcza serowych, grillowych i sosów z skorupiaków. Może być stosowany w tworzeniu herbatników, marynat, ketchupów, czekolady i żywności wędzonej. Jest składnikiem sosu Worcestershire i jest często stosowany w mieszankach curry.
Właściwości lecznicze Pieprzu Cayenne
Cayenne jest używany w medycynie od wieków. Papryka ta wywiera szereg korzystnych właściwości na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy poprzez zmniejszenie poziomu złego cholesterolu i triglicerydów we krwi. Cayenne zmniejsza także agregację płytek i zwiększa aktywność fibrynolityczną osocza. Ludzie spożywający dużą ilość pieprzu cayenne mają znacznie niższy odsetek chorób układu krążenia.
Pomaga w trawieniu, na bóle brzucha, skurcze i gazy. Wciąż w medycynie tradycyjnej stosowany jest jako środek poprawiające krążenie. Nałożony na skórę pomaga, (jest to tradycyjne lekarstwo) na bóle reumatyczne i zapalenie stawów i w wyniku tego, powoduje podrażnienie tkanki, na którą jest on stosowany, a tym samym rozprasza podrażnienia pomagając blokować transmisję substancji, która transportuje ból do mózgu.
Wiele osób w klimacie tropikalnym zużywa dużo ostrej papryki, gdyż ostrość powoduje pocenie się.
Główne składniki chemiczne pieprzu kajeńskiego obejmują kapsaicynę, capsanthine, beta-karoten, flawonoidy i witaminę C. Cayenne powoduje, że po spożyciu mózg wydziela więcej endorfin odpowiadających za dobre samopoczucie. Pomaga w utracie wagi przez przyśpieszanie metabolizmu, dlatego chętnie stosuje się go w suplementach diety.
KUP dobry PIEPRZ KAJEŃSKI w sklepie internetowym
Zobacz także: