Bazylia

Kategoria: Przyprawy

Bazylia

Ocimum basilicum

Słowo „bazylia”  pochodzi od greckiego słowa basileus, oznaczającego "króla", znana też jest jako ziele św. Józefa.

Zioło to pochodzi z Indii,  jest często używane w kuchni włoskiej, odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej. Zależnie od gatunku i odmiany, liście bazylii mogą mieć smak anyżu oraz  silny, ostry, często słodki zapach.

Opis bazylii

Istnieje wiele odmian bazylii, ale ta o dużych, soczystych  liściach jest zdecydowanie najbardziej popularna. Ma orzeźwiający, goździkowy i anyżowy  zapach, dorasta do około 50 cm. Łodygi są ciemno-zielone, owalne, liście mają od ok. 30 mm do ok. 100 mm długości. Smak bazylii suszonej jest znacznie mniej ostry niż mocny aromat świeżo zebranych liści.

Przygotowanie i przechowywanie bazylii

Unikaj kupowania świeżej bazylii jeśli jej liście są zwiędłe lub mają czarne ślady. Pęczki świeżej bazylii mogą być zamrożone i przechowywane z powodzeniem przez kilka tygodni. Można też umieścić mały pęczek w woreczku wypełnionym  powietrzem i umieścić w zamrażarce- w ten sposób liście nie będą zgniecione.  Innym skutecznym sposobem na zachowanie świeżości bazylii może być umieszczenie liści w słoiku ( posypując każdy solą, następnie napełniając słoik oliwą z oliwek, i zakręcony trzymać w lodówce).

Co zrobić gdy kupiona bazylia szybko więdnie?

Bazylia nie lubi być zalewana wodą (lecz należy podlewać ją systematycznie), lubi światło, ale niezbyt ostre. Bazylie powinno się przesadzić do dobrej ziemi, gdyż w obecnej ziemi mogą być pasożyty, które sprawiają że bazylia szybko więdnie.

Zastosowanie kulinarne bazylii

Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów (często określana jest jako "zioło pomidorowe"). Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych (groch, soczewica). Doskonale pasuje też do drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów. (na zdjęciu bazylia suszona - przyprawa kulinarna)

Bazylia to podstawowy składnik pesto, którego pozostałymi składnikami są parmezan, orzeszki pini, czosnek, sól i olej.

Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.

 

Właściwości lecznicze bazylii

Bazylia ma działanie łagodzące, wzmacniające układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, zapobiega też wzdęciom.

sklep z bazyliąKUP dobrą BAZYLIĘ w sklepie internetowym 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Bazylia - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.