Zatar (Za`atar)

Kategoria: Mieszanki przypraw

zatar mieszanka przyprawZatar (Za`atar)

Znany również jako Zahtar lub Zatar, jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Zatar pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii.

Zatar służy do przyprawiania mięsa i warzyw albo w połączeniu z oliwą z oliwek używany jest do marynowania oliwek. Zatarem smarujemy chlebki pita lub pieczywa typu flatbread (płaski chleb – tortille, chlebek hiszpański, piadina). Smak mieszanki Zatar może być pikantny, ziołowy, orzechowy lub tostowy.

Zatar`em nazywamy także rodzinę ziół, (Thymbra spicata), pochodzącą od oregano, majeranku, tymianku, cząbru, z lekką tendencją mięty. Niektóre zioła mają słonawy posmak i są bardzo rzadkie, niektóre mają cytrynowy smak, dlatego podstawą mieszanek Zatar są "zioła Zatar".

Wschodnie mieszanki zazwyczaj mają w składzie oregano z tymiankiem i jest to "zaatar Romi" (Roman zaatar), z oregano jest "zaatar ach'dar" (zielony zaatar).Zaatarem może być również hyzop (może być w składzie). Popularne mieszanki handlowe często zawierają trzy rodzaje Zaatar (ziół), sumak i czasami sól. 

Jak zrobić  Zatar?

Czas przygotowania ok 10 minut

Składniki Zatar`u:

(wystarczy wybrać 3 dostępne zioła, idealnie jest użyć wszystkich składników)

  • 2 łyżeczki oregano (suszone)
  • 2 łyżeczki bazylii (suszona)
  • 2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)
  • 2 łyżeczki cząbru (suszony)
  • 2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)
  • 2 łyżeczki hyzopu
  • 1-2 łyżki zmielonego sumaku
  • 1/4 - 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu
  • 1 - 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 łyżka skórki z cytryny drobno mielonej

zatar chlebPrzygotowanie Zataru (przepis na grillowany płaski chlebek – zatar flatbread):

Idealne składniki są grubo zmielone (roztarte). Po uprażeniu (kilka minut na patelni) i zmieleniu (rozgnieceniu) nasion sezamu, ucieramy tłuczkiem i łączymy wszystkie dostępne składniki. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek (można dodać trochę hummusu lub utartej ciecierzycy). Smarujemy chlebek (może to być np. gotowy spód od pizzy) i pieczemy w piekarniku do podgrzania lub wg przepisu wypieku.

Zielona odmiana Zatar: Pominąć sumak i dodać świeży tymianek lub majeranek oraz liście kozieradki lub suszonej pietruszki.

Zatar sklepKUP Zatar w sklepie internetowym

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Zatar (Za`atar) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.