Zatar (Za`atar)
Zatar (Za`atar)
Znany również jako Zahtar lub Zatar, jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Zatar pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii.
Zatar służy do przyprawiania mięsa i warzyw albo w połączeniu z oliwą z oliwek używany jest do marynowania oliwek. Zatarem smarujemy chlebki pita lub pieczywa typu flatbread (płaski chleb – tortille, chlebek hiszpański, piadina). Smak mieszanki Zatar może być pikantny, ziołowy, orzechowy lub tostowy.
Zatar`em nazywamy także rodzinę ziół, (Thymbra spicata), pochodzącą od oregano, majeranku, tymianku, cząbru, z lekką tendencją mięty. Niektóre zioła mają słonawy posmak i są bardzo rzadkie, niektóre mają cytrynowy smak, dlatego podstawą mieszanek Zatar są "zioła Zatar".
Wschodnie mieszanki zazwyczaj mają w składzie oregano z tymiankiem i jest to "zaatar Romi" (Roman zaatar), z oregano jest "zaatar ach'dar" (zielony zaatar).Zaatarem może być również hyzop (może być w składzie). Popularne mieszanki handlowe często zawierają trzy rodzaje Zaatar (ziół), sumak i czasami sól.
Jak zrobić Zatar?
Czas przygotowania ok 10 minut
Składniki Zatar`u:
(wystarczy wybrać 3 dostępne zioła, idealnie jest użyć wszystkich składników)
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)
- 2 łyżeczki cząbru (suszony)
- 2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)
- 2 łyżeczki hyzopu
- 1-2 łyżki zmielonego sumaku
- 1/4 - 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu
- 1 - 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1 łyżka skórki z cytryny drobno mielonej
Przygotowanie Zataru (przepis na grillowany płaski chlebek – zatar flatbread):
Idealne składniki są grubo zmielone (roztarte). Po uprażeniu (kilka minut na patelni) i zmieleniu (rozgnieceniu) nasion sezamu, ucieramy tłuczkiem i łączymy wszystkie dostępne składniki. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek (można dodać trochę hummusu lub utartej ciecierzycy). Smarujemy chlebek (może to być np. gotowy spód od pizzy) i pieczemy w piekarniku do podgrzania lub wg przepisu wypieku.
Zielona odmiana Zatar: Pominąć sumak i dodać świeży tymianek lub majeranek oraz liście kozieradki lub suszonej pietruszki.
KUP Zatar w sklepie internetowym