Kurkuma Biała (Plamista)

Kategoria: Przyprawy

biała kurkumaKurkuma biała (plamista)

Biała kurkuma, lub plamista to przyprawa znana już w starożytności, jest kuzynką popularnej kurkumy (żółtej) i pochodzi z Indii i Indonezji.

W VI wieku Arabowie przywieźli białą kurkumę do europy, gdzie w średniowieczu cieszyła się ogromną popularnością.

Obecnie ta przyprawa w zachodniej części europy jest bardzo rzadka, została zastąpiona przez imbir. Znana jest jako substytutut maranty trzcinowej (rodzaj wiecznie zielona rośliny bogatej w skrobie) i używana jest w indyjskich perfumach oraz obrzędach religijnych.

Opis białej kurkumy

Kurkuma plamista jest to właściwie kłącze / korzeń z brązowawą cienką skórką o jasno-pomarańczowym - szaro białym, twardym środku i zapachu podobnym do kurkumy i mango. Ze względu na zapach podobny do mango to biała kurkuma nazywana jest "amb halad" - "amb" w językach hinduskich znaczy "mango". Sprzedawana jest w postaci zmielonego proszku lub jako suszone szarawe kawałki o wnętrzu w kolorze: od żółtego do szaro-białego.

Istnieją dwa rodzaje białej kurkumy sprzedawane na rynkach Indyjskich - zedoaria kurkuma "zaokrąglona", która jest mała i gruba jak imbir i Curcuma zerumbet "długa", która jest długa i smukła jak znana kurkuma.

Bukiet: piżmowy, podobny do imbiru z kamforowym odcieniem

Smak: ciepły jak imbir, lekko kamforowy, z gorzkim posmakiem

Skala ostrości: 4

Przygotowanie i przechowywanie białej kurkumy

Suszoną białą kurkumę maceruje i rozdrabnia się na proszek w moździerzu. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

zmielona biała kurkumaZastosowanie kulinarne białej kurkumy

W kuchni indyjskiej zwykle używana jest świeża lub marynowana. W Indonezji zazwyczaj stosuje się suszoną przyprawę, gdzie częściej stosuje się jako składnik curry, szczególnie do dań z owoców morza. Może być roztarta i połączona z popularną kurkumą lub imbirem, aby przygotować pastę curry do jagnięciny lub kurczaka.

Korzyści zdrowotne białej kurkumy

Białą kurkumę ceni się za zdolność do oczyszczania krwi. Jest antyseptyczna i ułatwia gojenie się ran. Pomaga w regeneracji komórek i wspomaga układ odpornościowy. Reguluje temperaturę ciała i jest stosowana w przypadku gorączki.

Jest  używany jako pomoc w trawieniu i na wzdęcia oraz kolki. Skrobia zawarta w kurkumie, jest łatwo przyswajalna i pożywna, tak więc jest to złoty środek na biedę dalekiego wschodu i jest idealna dla chorych lub dla najmłodszych.

Jest przeciwutleniaczem i mówi się, że pomaga w zaburzeniach seksualnych zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Wzmacnia mięśnie macicy i pomaga w porodzie, leczyć zaburzenia erekcji męskich, a także działa jako afrodyzjak.

Biały kurkuma jest również używany do zatrzymania choroby nawracającej oraz w leczeniu przeziębienia, zaburzenia trawienia, wrzodów, problemów żołądkowo-jelitowych, zapobiega niestrawności jeśli spożyjemy kurkumę białą na 30 minut przed posiłkiem.

 

Uprawa kurkumy plamistej

Roślina ta rośnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach wilgotnych lasów. Jest kłączem lub podziemnym trzonem-korzeniem, jak kurkuma i imbir. Kłącze jest duże i bulwiaste z wieloma odnogami. Pędy liściowe są długie i pachnące, osiągając do ok 1 m. Roślin ta nosi żółte kwiaty z czerwonymi i zielonymi wypustkami. Sadzi się kawałki kłącza, zbierając po ok 2 latach dojrzewania.

Jak zrobić napar z białej kurkumy

Dodaj jedną łyżkę drobno posiekanego korzenia do pół litra wrzącej wody. Należy pozostawić korzeń do rozmiękczenia na pół godziny. Należy pić pół godziny przed jedzeniem, aby uzyskać korzyści zdrowotne dla układu pokarmowego. Możesz pić jedną filiżankę przed posiłkiem dwa do trzech razy dziennie.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Kurkuma Biała - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.