Czubrica

Kategoria: Przyprawy

czubrica zielonaCzubryca (czubrica, cząber górski, biały cząber)

Satureja montana L.

Czubrica jest uzyskiwana głównie z cząbru górskiego, domieszki soli i innych przypraw. Pochodzi z kuchni bułgarskiej, a sam cząber górski pochodzi z ciepłych umiarkowanych regionów Europy i jest kuzynem naszego cząbru ogrodowego. Jest to krzew pół zielony, dorastający do 50 cm wysokości.  Liście są naprzeciwległe, owalne lancetowate, mają 1-2 cm długości i 5 mm szerokości. Kwiaty są białe.

Uprawa i właściwości czubrycy

Cząber górski jest łatwy w uprawie. Średnio potrzebuje ok. 6 godzin słońca dziennie, dobrze wchłania składniki odżywcze i wodę z gleby.

Cząber górski jest obecnie mniej popularny niż cząber ogrodowy. Obie te rośliny mają silny korzenny smak. Zawierają olejki eteryczne takie jak karwakrol, p cymen, tymol, a także flawonoidy, kwas karnozowy, kwas rozmarynowykwas betulinowykwas ursolowykwas oleanolowy, kwas kawowy.

Na naszym rynku możemy spotkać czubrycę  (cząber górski): w czystej formie bez dodatków (lub z solą,);
czubrycę zieloną – mieszankę przyprawową o różnym składzie:  sól, cukier, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona;
czubrycę czerwoną: z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pietruszki i cebulki, czasem suszonych pomidorów, soli, bazylii, tymianku.

Zastosowanie kulinarne czubrycy

Cząber zimowy doskonale pasuje do fasoli i mięsa, bardzo często do lżejszych mięs takich jak kurczak lub indyk. Może też być stosowany w farszu. Świeży górski cząber ma mocny smak, lecz podczas długiego gotowania traci swój ciężki posmak. Czubrica używana jest też do jajecznicy, kanapek, zup, ryb, jarzyn, sałatek, serów i kiełbas oraz nadaje się do konserwowania i przyprawiania ogórków i kapusty.

Właściwości lecznicze czubrycy

Wyciągi z cząbru górskiego hamują rozwój niektórych drożdżaków (z rodzaju Candida), bakterii: paciorkowców i gronkowców oraz pałeczek okrężnicy E. coli.  Olejek z cząbru górskiego hamuje aktywność wirusów, np. HIV. Działa także niszcząco na grzyby patogenne z rodzaju Trichophyton.

 

Preparaty sporządzane z cząbru górskiego, obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego oraz ochronnie na wątrobę. Stosowany jest jako środek na kolki i lekarstwo na wzdęcia  oraz w leczeniu zapalenia żołądka i jelit, zapalenia pęcherza moczowego, nudności, biegunkę ból gardła i zaburzenia miesiączkowania. Jest on stosowany jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu ukąszenia. Gałązkę rośliny wciera się w miejsce ukąszenia pszczoły lub osy, co przynosi natychmiastową ulgę.

Cząber górski nie powinien być przepisywany kobietom w ciąży. 

estragon sklepKUP czubrycę w sklepie internetowym

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Czubrica (cząber górski) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.