Pojemniki do żywności
O czym pamiętać, wybierając pojemniki do żywności?
Materiały, z jakich produkuje się pojemniki na żywność
Pojemniki, które mogą mieć styczność z żywnością, powinny być wysokiej jakości, trwałe, nie reagujące z żywnością oraz nie pochłaniające zapachów. Najczęściej produkuje się je z drewna, stali nierdzewnej, szkła, ceramiki i tworzyw sztucznych.
Istotne cechy pojemników do przechowywania produktów spożywczych
Wybór odpowiednich pojemników powinien być dostosowany do rodzaju przechowywanego produktu oraz indywidualnych preferencji domowników. Szczelność zapewnia nie tylko ochronę przed wysychaniem, czy zawilgoceniem, ale również przed dostępem intruzów, takich, jak muchy, osy, karaluchy itp. Przezroczyste opakowanie pozwala na łatwą kontrolę ilości produktu w opakowaniu. Wskazane jest to w szczególności w przypadku herbaty, soli, cukru i mąki. Bardzo istotnym elementem jest wielkość pojemnika, którą należy dostosować do ilości przechowywanych produktów. Łatwość w utrzymaniu czystości jest również bardzo istotna. Pojemniki kanciaste lub o wyszukanych kształtach, które nie nadają się do mycia w zmywarce, są niepraktyczne. Możliwość podgrzewania produktu w pojemniku, np. w kuchence mikrofalowej, jest bardzo wygodna w przypadku przechowywania gotowych potraw. Bezpieczeństwo stosowania jest szczególnie ważne, gdy w domu mieszkają małe dzieci. Stosowane pojemniki nie powinny mieć ostrych krawędzi, zbyt łatwo się otwierać, ani szybko ulegać stłuczeniu przy upadku. Pojemniki do żywności powinny być trwałe, odporne na zarysowania oraz estetyczne.
O czym pamiętać wybierając pojemniki do żywności?
Wybór odpowiedniego pojemnika zależy przede wszystkim od funkcji, jaką ma pełnić. Do przechowywania produktów sypkich, takich, jak mąka, cukier, ryż, ciastka, pierniki, czy płatki najlepiej nadają się zamykane pojemniki z nakrętkami lub przykrywkami na zatrzaski. Chronią one żywność przed zwietrzeniem i zawilgoceniem. Na budynie, kisiele i zupki w torebkach najlepsze są organizery żywności i pojemniki wielokomorowe. W sprzedaży można spotkać specjalne pojemniki z kratką, które pozwalają długo zachować świeżość i zapach przechowywanych w nich wędlin i serów. Bardzo praktyczne są również pojemniki na żywność z datownikiem, stosowane szczególnie do zamrażania produktów. W artykule: "Przeczytaj, w jaki sposób przechowywać żywność, by dłużej pozostała świeża" znaleźć można wiele, cennych wskazówek na ten temat. Marynowane grzyby, ogórki, oliwki i inne warzywa wygodnie przechowuje się w pojemnikach z opcją odsączania. Do przechowywania i transportu ciast świetnie nadają się pojemniki na ciasto z uchwytem. Bardzo praktyczne są też małe pojemniki do przechowywania niektórych owoców i warzyw, np. cytryny, pomidora, cebuli i papryki.
Szeroki wybór wysokiej jakości pojemników do żywności o różnym przeznaczeniu, rozmaitych kształtach, rozmiarach i kolorach znaleźć można na stronie maleomi.pl.