Old Bay Seasoning
Mieszanka Old Bay
Gustav Brunn przebył długą drogę z Niemiec do Stanów Zjednoczonych, żeby osiedlić się ostatecznie w Baltimore nad zatoką Chesapeake. Tam też przysmakiem są gotowane na parze kraby – do tej właśnie potrawy Brunn skomponował mieszankę przypraw. W 1939 opatentował swoją tajną kompozycję smakową zwaną Old Bay („stara zatoka”), która stała się ulubioną przyprawą wielu pokoleń Amerykanów dodawaną do krabów, homarów, krewetek i innych potraw opartych na owocach morza.
Jednak mieszanka oparta soli selerowej nie jest wyłącznie przeznaczona do przyprawiania owoców morza, jak zaznacza McCormik & Co. (właściciel Kamisu), który zakupił Old Bay w 1990. Przyprawa może być również dodawana do kurczaka, frytek, popcornu, smażonych ziemniaków, panierowanych jajek, hamburgerów, a nawet pizzy.
Przepis Old Bay Seasoning
składniki:
- 1 łyżka soli selerowej
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/8 łyżeczki Pieprzu Cayenne
- szczypta zmielonej gorczycy
- szczypta macis (lub gałki muszkatołowej)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta ziela angielskiego
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta imbiru
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki w małej misce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wymieszaj 50:50 z solą gruboziarnistą, gdy przyprawiasz kraby.