Mieszanki przypraw
Kategoria: Artykuł
Popularne mieszanki przyprawowe:
- Advieh - Iran
- Baharat - kraje arabskie - zobacz więcej
- Bahian - Brazylia - zobacz więcej
- Berbere - Etiopia - zobacz więcej
- Chaat masala - Indie i Pakistan
- Chili powder (proszek) - Meksyk, Teksas - mieszanka sproszkowanej czerwonej papryki chili i innych przypraw, takich jak kmin rzymski, oregano, zobacz orginalny przepis na chilli powder
- Curry (Azja, Afryka) - zobacz więcej o curry
- Przyprawa pięciu smaków - Chiny - mieszanka zawierająca cynamon (chiński), anyż gwiazdkowy, goździk... czytaj więcej
- Fines herbes - basen morza śródziemnego - mieszanka świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek, estragon
- Garam masala (Południowa Azja) - zobacz więcej
- Goda masala - Południowa Azja - słodka mieszanka przypraw
- Hara masala - Indyjska zielona pasta masala - zobacz więcej
- Harissa (Afryka Północna) - zobacz więcej
- Hawaij - jemeńskie mieszanki przyprawowe używane głównie do zup i kawy
- Przyprawy do Jabłecznika Apple Pie Spice - Anglia, USA - zobacz skład
- Przyprawa Jerk - Jamajka
- Khmeli suneli - Gruzja, rejon Kaukazu
- Madras masala - Indyjska mieszanka przypraw - zobacz więcej
- Masala - ogólna nazwa dla dowolnej mieszanki przypraw używanych w Azji Południowej
- Mixed spice - brytyjska mieszanka m. in. cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego... czytaj więcej
- Montreal Stek - mix do steków i mięs z grilla
- Mulling spices, rozcierane przyprawy - europejska mieszanka przypraw w skład której wchodzi cynamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa i suszone owoce
- Old Bay Seasoning - Stany Zjednoczone
- Panch phoron - Indie i Bangladesz - bengalska mieszanka 5 przypraw...czytaj więcej
- Pieprz cytrynowy - mieszanka pieprzu czarnego/białego, kwasku cytrynowego, cukru, czasami cebuli - używany jest do ryb - Zobacz więcej o pieprzu
- Pumpkin Pie Spice - Przyprawy do ciasta dyniowego - - Stany Zjednoczone - zobacz więcej
- Quatre épices - francuska mieszanka pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru
- Ras el hanout - Afryka Północna, popularna wieloskładnikowa mieszanka z Maroko. zobacz więcej
- Shichimi togarashi - Japonia
- Shoarma (Shawarma) - kraje arabskie, mieszanka do mięsa, głównie jagnięciny i baraniny - skład to np. pieprz biały, goździki, cynamon, kardamon, kozieradka, kumin, kurkuma
- Sól czosnkowa, koperkowa
- Tandoori masala, Północna Azja, mieszanka przypraw do pieczonych mięs
- Vegeta - Chorwacja
- Za'atar - Bliski Wschód - zobacz więcej
- Sharena sól (dosłownie "kolorowa sól", Bułgaria) - zawiera cząber, paprykę, kozieradkę i sól
- Zioła prowansalskie - Francja, Włochy - mieszanka tymianku, majeranku, rozmarynu, bazylii, liścia laurowego, a czasem lawendy) zobacz więcej