Mieszanki przypraw

Kategoria: Artykuł

Popularne  mieszanki przyprawowe:

  • Advieh - Iran
  • Baharat - kraje arabskie - zobacz więcej
  • Bahian - Brazylia - zobacz więcej
  • Berbere - Etiopia - zobacz więcej
  • Chaat masala - Indie i Pakistan
  • Chili powder (proszek) - Meksyk, Teksas - mieszanka sproszkowanej czerwonej papryki chili i innych przypraw, takich jak kmin rzymski, oregano, zobacz orginalny przepis na chilli powder
  • Curry (Azja, Afryka) - zobacz więcej o curry
  • Przyprawa pięciu smaków - Chiny - mieszanka zawierająca cynamon (chiński), anyż gwiazdkowy, goździk... czytaj więcej
  • Fines herbes - basen morza śródziemnego - mieszanka świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek, estragon
  • Garam masala (Południowa Azja) - zobacz więcej
  • Goda masala - Południowa Azja - słodka mieszanka przypraw
  • Hara masala - Indyjska zielona pasta masala - zobacz więcej
  • Harissa (Afryka Północna) - zobacz więcej
  • Hawaij - jemeńskie mieszanki przyprawowe używane głównie do zup i kawy
  • Przyprawy do Jabłecznika Apple Pie Spice - Anglia, USA - zobacz skład
  • Przyprawa Jerk - Jamajka
  • Khmeli suneli - Gruzja, rejon Kaukazu
  • Madras masala - Indyjska mieszanka przypraw - zobacz więcej
  • Masala - ogólna nazwa dla dowolnej mieszanki przypraw używanych w Azji Południowej
  • Mixed spice - brytyjska mieszanka m. in. cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego... czytaj więcej
  • Montreal Stek - mix do steków i mięs z grilla
  • Mulling spices, rozcierane przyprawy europejska mieszanka przypraw w skład której wchodzi cynamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa i suszone owoce
  • Old Bay Seasoning - Stany Zjednoczone
  • Panch phoron - Indie i Bangladesz - bengalska mieszanka 5 przypraw...czytaj więcej
  • Pieprz cytrynowy - mieszanka pieprzu czarnego/białego, kwasku cytrynowego, cukru, czasami cebuli - używany jest do ryb - Zobacz więcej o pieprzu
  • Pumpkin Pie Spice - Przyprawy do ciasta dyniowego -  - Stany Zjednoczone - zobacz więcej
  • Quatre épices - francuska mieszanka pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru
  • Ras el hanout Afryka Północna, popularna wieloskładnikowa mieszanka z Maroko. zobacz więcej
  • Shichimi togarashi - Japonia
  • Shoarma (Shawarma) - kraje arabskie, mieszanka do mięsa, głównie jagnięciny i baraniny - skład to np. pieprz biały, goździki, cynamon, kardamon, kozieradka, kumin, kurkuma
  • Sól czosnkowa, koperkowa
  • Tandoori masala, Północna Azja, mieszanka przypraw do pieczonych mięs
  • Vegeta - Chorwacja
  • Za'atar - Bliski Wschód - zobacz więcej
  • Sharena sól (dosłownie "kolorowa sól", Bułgaria) - zawiera cząber, paprykę, kozieradkę i sól
  • Zioła prowansalskie - Francja, Włochy - mieszanka tymianku, majeranku, rozmarynu, bazylii, liścia laurowego, a czasem lawendy) zobacz więcej

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Mieszanki przypraw - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.