Berbere

Kategoria: Mieszanki przypraw

mieszanka przypraw BerbereBerbere

Mieszanka przypraw Berbere (wymawiamy jako "ber-beray") jest to popularna etiopska mieszanka o szorstkiej i ziemistej teksturze. Mieszanka Berbere dodaje pikanterii do potraw i używana jest do marynowania czerwonych i białych mięs – grillowanych, pieczonych i smażonych (wcieramy ją w mięsa z dodatkiem oleju przed obróbką termiczną).

Używana jest także do doprawiania potraw przygotowywanych techniką stir-fry ("smażenie w ruchu" na bardzo gorącym i płytkim oleju, zazwyczaj w woku). Służy także jako dodatek do zup, zapiekanek lub wykorzystuje się ją jako bazę do curry.

Przepis na Berbere – skład mieszanki Berbere

Przygotowanie mieszanki Berebere

1. Usunąć szypułki i nasiona z papryczek chilli

2. Na rozgrzaną patelnie dajemy rozgniecione nasiona kardamonu wraz z kuminem, kolendrą, kozieradką, goździkami, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i adżwanem. Prażymy przyprawy na średnim ogniu i mieszamy, aż wydzielą bogaty aromat i się zarumienią.

3. Usuwamy skorupki nasion  kardamonu, a następnie mielimy wszystkie pieczone przyprawy na drobny proszek wraz z chilli. Następnie mieszamy z imbirem, gałką muszkatołową i solą.

4. Wykorzystujemy całą mieszankę do potrawy lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku z dala od światła lub umieszczamy w szczelnym woreczku w zamrażarce. Przechowujemy do trzech miesięcy.

Pasta BerberePrzepis na pastę Berbere

Smażymy drobno posiekaną cebulę na 1 łyżce oleju razem z łyżeczką zmielonej, łagodnej papryki i trzema łyżkami suchej mieszanki przypraw Berbere. Smażymy przez ok. pięć minut i używamy natychmiast lub pozostawiamy do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Jest to idealny dodatek do mięs w szczególności popularny jest pieczony comber jagnięcy z pastą berbere.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Berbere - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.