Czosnek Niedzwiedzi
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi, rosnący dziko na bagnach i mokradłach Europy Środkowej, jest często stosowany w kuchniach lokalnych.
W Niemczech i w innych częściach Europy Środkowej, popularność czosnku niedźwiedziego wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Czosnek niedźwiedzi powinno się stosować w surowej postaci, mieszając z gorącym jedzeniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, nie jedzenie.
Zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Wiosną zbierane są liście, które wykorzystuje się do wszelakich past do smarowania opartych na bazie twarogu, a także do zup i sosów. Suszone liście zazwyczaj mają bardzo słaby zapach i powinny być stosowane w niewielkich ilościach. Liście zachowają świeżość, gdy przyrządzimy z nich sos – tak jak pesto (z bazylii) lub po prostu zamrozimy.
Ważne - czosnek niedźwiedzi
Ponieważ czosnek niedźwiedzi stał się tak popularny, wiele osób próbuje zbierać tą roślinę na dziko. Niestety w ostatnich latach odnotowano kilka przypadków zatrucia, gdyż istnieje kilka trujących roślin z liśćmi podobnymi do czosnku - np.:konwalia (Convallaria majus z rodziny Convallariaceae / Asparaginales) oraz jesienne krokusy (Colchicum autumnale z rodziny Colchicaceae / Liliales). Obie rośliny nie wykazują nawet śladów zapachu czosnku, a podobieństwa są w najlepszym przypadku powierzchowne.
Konwalie zawierają glikozydy węgloaktywne, podobnie jak naparstnica, ale ich stężenie w liściach jest stosunkowo niewielkie. Mimo iż ryzyko zatrucia występuje, nie zdarza się często. Inaczej jest z krokusami jesiennymi - wszystkie części rośliny są bogate w kolchicyny – silnie toksyczny alkaloid. Zatrucie kolchicyną ma bardzo często skutki śmiertelne. Kwiaty krokusów jesiennych są przez niedoświadczone osoby czasami mylone są z kwiatami szafranu.