Cynamon

Kategoria: Przyprawy

Cynamon

Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum cassia

Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Istnieje wiele gatunków cynamonu, dwie główne odmiany to Cinnamomum cassia (cynamon chiński) i Cinnamomum zeylanicum (cynamon cejloński) o mniejszej ilości kumaryny.

Pochodzący ze Sri Lanki najlepszy cynamon rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo.

W starożytnym Egipcie cynamon używany był w medycynie oraz jako dodatek do napojów.

Znany był też w średniowiecznej Europie, gdzie wraz z imbirem był podstawowym składnikiem wielu receptur.

Opis

Bukiet: słodki i pachnący
Smak: ciepły i aromatyczny

Cynamon – tropikalne, wiecznie zielone drzewo z rodziny laurowych dorasta do 7 m, uprawiany plantacyjnie dorasta do około 3 m. Kora cynamonu jest gładka i żółta. Zarówno kora jak i liście są aromatyczne. Drzewo to preferuje gorący, wilgotny klimat tropikalny.

Przygotowanie i przechowywanie cynamonu:

Podobnie jak inne przyprawy w proszku, cynamon traci swój smak szybko, więc powinien być zakupiony w niewielkich ilościach i przechowywany z dala od światła, w szczelnych pojemnikach.

Kulinarne zastosowanie cynamonu:

Cynamon jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, wypieków, deserów owocowych, dobrze komponuje się z jabłkami i gruszkami. Jest popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej Jest składnikiem curry i garam masali. Może być użyty do grzanego wina, kremów i syropów. Największym importerem cynamonu ze Sri Lanki jest Meksyk, gdzie jest on stosowany do kawy, czekolady, herbaty.

 

Przypisywane właściwości lecznicze cynamonu:

Ostatnie badania wykazały, że spożywanie zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20%.

Jest lekko wiatropędny, wykorzystywany do leczeniu nudności i wzdęć.

koszyk przyprawKUP dobry CYNAMON w sklepie internetowym

 

 

 

Inne nazwy
Angielski : Cinnamon
Francuski: cannelle
Niemiecki: Ceylonzimt, Kaneel
Włoski: Cannella
Hiszpański: canela
Chiński: Yook gway

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Cynamon - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.