McCormick kupuje Kamis

Polski producent przypraw Kamis zostanie sprzedany. Nabywcą 100 proc. akcji firmy okazał się światowy lider branży przypraw McCormick&Company. Amerykański gigant zapłaci około 830 mln zł. - To przejęcie stanowi uzupełnienie portfela silnych marek grupy McCormick w Wielkiej Brytanii, Francji i innych częściach Europy Zachodniej, a także niedawno ogłoszonego joint venture w Turcji. Przejęcie Kamis w pełni wpisuje się w strategię rozwoju naszej firmy w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce - mówi Malcolm Swift, prezes McCormick na Europę, Bliski Wschód i Afrykę.

Finalizacja transakcji planowana jest do września 2011 r., po uzyskaniu zgód organów regulacyjnych w Polsce i na Ukrainie.

Kamis jest niepubliczną spółką z siedzibą w Polsce, dystrybuującą swoje produkty również na terenie Rosji i innych części Europy Środkowej i Wschodniej. Jest liderem wśród polskich producentów markowych przypraw, musztard i innych produktów smakowych.

Spółka McCormick powstała w 1889 roku w USA. Prowadzi działalność w zakresie produkcji i dystrybucji przypraw, specjalistycznych produktów spożywczych oraz produktów smakowych dla przemysłu spożywczego, producentów żywności i przedsiębiorstw gastronomicznych. W Europie firma jest właścicielem francuskich marek Ducros i Vahiné, Schwartz w Wielkiej Brytanii, Margao w Portugalii oraz Silvo w Holandii.

McCormick jest spółką notowaną na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych o kapitalizacji 6,6 miliarda dolarów.
źródło: wp.pl

Uwaga na bazylię suszoną

Uwaga na suszoną bazylie z sieci Carrefour

Sanepid apeluje, by nie używać suszonej bazylii, wyprodukowanej przez firmę Vitpol dla sieci sklepów Carrefour. Partia tej popularnej przyprawy zanieczyszczona jest bakteriami salmonelli. Zanieczyszczona partia ma termin ważności do października 2016 roku, numer partii 1622 14B. Jeśli ktoś kupił taką przyprawę, powinien ją oddać do sklepu lub zniszczyć. Nie należy jej używać. Zwłaszcza jako dodatek bez poddawania jej obróbce termicznej, np. podczas pieczenia czy gotowania.

Sieć Carrefour wstrzymała już sprzedaż zanieczyszczonej bakteriami salmonelli suszonej bazylii. Inspekcja sanitarna wyjaśnia zaś, skąd bakteria wzięła się w przyprawie. Być może trafiła tam w używanym do jej produkcji surowcu sprowadzanym z Egiptu.

Czym grozi zatrucie bakterią salmonelli?

Charakterystyczne objawy to bóle brzucha, biegunka, wymioty czy gorączka. U dzieci lub osób o obniżonej odporności choroba może doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Źródło: Radio Szczecin, GIS, WP.PL

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Portal Przyprawowy - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.