Uwaga na bazylię suszoną

Utworzono: sobota, 29, listopad 2014 Opublikowano

Uwaga na suszoną bazylie z sieci Carrefour

Sanepid apeluje, by nie używać suszonej bazylii, wyprodukowanej przez firmę Vitpol dla sieci sklepów Carrefour. Partia tej popularnej przyprawy zanieczyszczona jest bakteriami salmonelli. Zanieczyszczona partia ma termin ważności do października 2016 roku, numer partii 1622 14B. Jeśli ktoś kupił taką przyprawę, powinien ją oddać do sklepu lub zniszczyć. Nie należy jej używać. Zwłaszcza jako dodatek bez poddawania jej obróbce termicznej, np. podczas pieczenia czy gotowania.

Sieć Carrefour wstrzymała już sprzedaż zanieczyszczonej bakteriami salmonelli suszonej bazylii. Inspekcja sanitarna wyjaśnia zaś, skąd bakteria wzięła się w przyprawie. Być może trafiła tam w używanym do jej produkcji surowcu sprowadzanym z Egiptu.

Czym grozi zatrucie bakterią salmonelli?

Charakterystyczne objawy to bóle brzucha, biegunka, wymioty czy gorączka. U dzieci lub osób o obniżonej odporności choroba może doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Źródło: Radio Szczecin, GIS, WP.PL

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Uwaga na bazylię suszoną - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.