Wypoczynek w Egipcie (kuchnia i przyprawy)
Choć sezon typowo urlopowy dobiegł końca, możesz sobie jeszcze zorganizować szybki wyjazd w ciepłe kraje, na przykład do Egiptu.
W kraju faraonów
Egipt to miejsce wyjątkowe. Z jednej strony, pełen jest luksusowych turystycznych kurortów, w których możesz praktycznie przez cały rok wylegiwać się przy hotelowym basenie, w pełnym słońcu. Z drugiej strony, wczasy w Egipcie mogą obfitować w wyjątkowe wycieczki, śladami starożytnych Egipcjan, faraonów, a nawet… egipskich bogów.
Warto odwiedzić na przykład miast El Quseir – tam spotkamy jeszcze prawdziwych, „nieskażonych” turystyką tubylców, noszących galabije, czyli tradycyjne tamtejsze stroje.
Perłą Egiptu jest Luksor i Karnak – to tam zobaczymy słynną Świątynię Hatszepsut czy Dolinę Królów, w której chowano starożytnych władców. W planach wielu wycieczek znajduje się też Abu Simbel, warte zwiedzania na przykład ze względu na świątynie Ramzesa II i królowej Nefretari.
Osobom, które lubią spędzać czas na innych rozrywkach można polecić delfinarium – zachwycone będą szczególnie dzieci, a także nurkowanie głębinowe, podczas którego możemy podziwiać piękną rafę koralową.
Kuchnia
Wizyta w tak egzotycznym kraju to radość nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia. Egipcjanie w swojej kuchni łączą wpływy bliskowschodnie i śródziemnomorskie. Trudno byłoby wymienić wszystkie fantastyczne potrawy, których warto w Egipcie skosztować. Należy do nich na pewno tahina, czyli specjalna sezamowa pasta, podawana na przykład w ramach przystawki. Słynne danie to również falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, podawane w chlebku pita. Warto także spróbować hamam, czyli nadziewanego mięsa gołębia.
A jeżeli będziemy chcieli przywieźć do domu cząstkę egipskiej kuchni, możemy na jednym z bazarów znaleźć typowe tamtejsze przyprawy. Należy do nich kmin rzymski, zwany też kuminem. Ta ciężka, ostra przyprawa nadaje się idealnie do potraw z jagnięciny, mięs grillowanych czy gulaszu.
W Egipcie kupimy także najwyższej jakości anyż, który wykorzystamy w różnego rodzaju ciastach i domowych przetworach, nalewkach.
Dzięki przyprawom, z łatwością przypomnimy sobie smak i zapach naszych wakacyjnych wojaży, kiedy nadejdą zimowe chłody.