Zdrowe i naturalne kostki rosołowe
Jak zrobić ekologiczne kostki rosołowe?
Podajemy przepis na zdrowy i domowy bulion bez zbędnych konserwantów.
Do wykonania naturalnych kostek potrzebujemy:
1) 150 gram marchewki - (3-4 sztuki)
2) 150 gram pietruszki (korzeń) - (3-4 sztuki)
3) 80 gram selera - (0,5 - 1 seler)
4) 2 łodygi selera naciowego
5) 1 średnia cebula
6) ok. 10 cm pora
7) lubczyk - świeży - 1 doniczka - (suszony - 1 łyżka stołowa)
8) 100 gram soli - (1 łyżeczka soli)
9) ok. 5 liści laurowych
10) 5 ziarenek ziela angielskiego
11) 1 łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu (zmielonego, roztartego w moździerzu)
Przygotowanie ekologicznego bulionu:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem pieprzu i soli, kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy jak najdrobniej.
Masę przekładamy do rondla. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu bez tłuszczu ok 15 - 20 min.
Masę studzimy i formujemy w kostki - przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub w zamrażalce.
Ekologiczny bulion grzybowy - kostki rosołowe grzybowe.
Do powyższego przepisu dodajemy ok. 30 gram drobno zmielonych grzybów najlepiej borowików.
Ekologiczny bulion drobiowy - kostki rosołowe drobiowe.
Do powyższego przepisu dodajemy ok. 200 gram piersi z kurczaka i 2 razy mielimy z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
Inspiracja: KUKBUK
Akademia Smaku Siemens warsztaty Zioła i Przyprawy
Dn 17.01.2014 mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Warszawie pt "Zioła i przyprawy w kuchni" Spotkanie w Centrum Domowych Inspiracji poprowadziła Anna Krasucka, ekspertka w dziedzinie zdrowego odżywiania, dietetyk, propagatorka naturalnej diety i podróżniczka.
Szef kuchni Akademii Smaku Siemens i tym razem przygotował dla uczestników warsztatów prawdziwą ucztę. Quiche z serem kozim, ziołami i karmelizowaną cebulą, aromatyczna zupa z soczewicy z krewetkami, kaczka z buraczkami w miodzie i deser czekoladowy z tymiankiem.
Pobierz E-magazyn z wszystkimi przepisami
Zobacz relację z warsztatów
Zioła zastępujące sól
Jakie zioła i przyprawy mogą zastąpić sól? Jakie substytuty stosować w diecie bezsolnej?
Sól w diecie można ograniczyć zastępując ją następującymi ziołami:
1. Lubczyk - uważany jest za naturalne magii, dodawany do rosołu i innych zup.
2. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól.
3. Estragon - ma słonawy posmak.
4. Tymianek - ze względu na dużą ilość substancji smakowych.
Regulamin
Regulamin korzystania z portalu internetowego www.przyprawowy.pl
1. W trosce o owocną budowę zaufania wśród naszych użytkowników chcemy, aby nasi użytkownicy zrozumieli, że użycie naszej strony/portalu internetowego jest równoznaczne z zgodą z warunkami określonymi poniżej. Jeśli nie zgadzasz się z poniższymi warunkami prosimy nie korzystać z naszego portalu.
2. Dokładamy odpowiednich starań, aby dostarczyć dokładne i aktualne informacje, jednak należy założyć, że podane tu informacje nie są zawsze aktualne lub, że portal nie zawiera wszystkich istotnych informacji. Jeśli znajdziesz informacje, o których wiesz że są niedokładna, nieaktualne lub nieprawdziwe prosimy o poinformowanie nas na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. .
3. Informacje zamieszczone w portalu mają charakter orientacyjny i wszystko należy skonsultować z swoim lekarzem lub dietetykiem, w szczególności informacje o właściwościach leczniczych, E dodatki. (W związku z prowadzeniem wielokrotnych i wieloletnich badań nad dodatkami do żywności oraz przyprawami informacje zawarte w tym portalu są orientacyjne/edukacyjne i mogą ulec zmianie, w celu otrzymania aktualnych informacji lub/i wpływu na zdrowie oraz informacji o szkodliwości produktów, należy zawsze skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania jakichkolwiek opinii lub zaleceń w odniesieniu do wszelkich objawów lub stanu zdrowia.)
4. Żadna część tej witryny nie może być powielana, publikowane, kopiowana, przekazywana lub rozprowadzane w żadnej formie bez naszej pisemnej zgody
5. Portal inspirowany był, lub/i korzystał z takich źródeł jak: onet.pl, wp.pl, wikipedia, opracowań własnych, publikacji zagranicznych, Elżbieta Adamska - Kuchnia Polska i Światowa, (jeżeli pominęliśmy jakieś źródło to prosimy o kontakt, zrobimy aktualizacje) zdjęcia: własne i sxc.hu, shutterstock.com
6. NIE ODPOWIADAMY ZA SZKODY BEZPOŚREDNIE, POŚREDNIE, PRZYPADKOWE, SPECJALNE LUB WTÓRNE (W TYM koszty prawne i UTRATY ZYSKÓW LUB OSZCZĘDNOŚCI) związane z korzystaniem z naszego portalu.
7. Nie gwarantujemy, że funkcje zawarte na tej stronie internetowej będą nieprzerwane lub wolne od błędów, że ta strona lub serwer będzie wolny od wirusów lub innych szkodliwych elementów (ataki hakerów), jeżeli to nastąpi to dopełnimy wszelkich starań aby ten serwis działał poprawnie.
8. Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzających oraz pliki cookies w celu poprawnego wyświetlania się strony.
- W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Nie dokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
- Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszego serwisu internetowego, w szczególności w wymaganiach logowania oraz wyświetlania się strony. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym przyprawowy.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.
Jak wyłączyć pliki cookie w przeglądarce ?
- Przeglądarka Opera
- Przeglądarka Firefox
- Przeglądarka Chrome
- Przeglądarka Internet Explorer
- Przeglądarka Safari
9. Jeśli którekolwiek z postanowień niniejszych Warunków jest bezprawne, nieważne lub niewykonalne, to postanowienie będzie uważane za wyłączone z niniejszych Warunków użytkowania i nie ma wpływu na ważność i wykonalność pozostałych postanowień.
Zioła i przyprawy na laktacje
Zioła i przyprawy wspomagające laktację
Przedstawiamy zestaw ziół i przypraw dla karmiących matek.
Do przygotowania naparu wspomagającego wydzielanie się mleka potrzebujemy:
- owoce anyżu w proporcji 30% (jedna dawka to ok. 1,5 grama);
- liście melisy w proporcji ok. 30% (jedna dawka to ok. 1,2-1,5 grama);
- owoce kopru włoskiego w proporcji ok. 30% (jedna dawka to ok. 1,2-1,5 grama);
- kwiatostan lipy ok 10% - (jedna dawka to ok. 0,5 grama).
Wszystkie te składniki możemy zmielić lub rozdrobnić w moździerzu, następnie zalewamy je wrzątkiem na ok 10-13 minut.
Niektóre źródła podają, iż polepszyć laktację można próbując słodu jęczmiennego i melasy (piwo karmelowe 0,5% alkoholu) lub kozieradki i czarnuszki.