Margaryna - jaki ma wpływ na zdrowie?
Ludzki organizm ma swoje potrzeby i jedną z nich jest odpowiednia dawka właściwych tłuszczy. Jednym ze sposobów na zapewnienie sobie zdrowia jest smarowanie kanapek – masłem lub margaryną. Czy wszystkie tłuszcze tak samo wpływają na nasze zdrowie?
Dlaczego warto smarować pieczywo tłuszczami?
Kanapki to idealne rozwiązanie na śniadania i na kolacje – przygotowuje się je szybko, a przy dobraniu odpowiednich składników są pożywnym i smacznym posiłkiem. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków w ten sposób zaczyna i kończy dzień.
Większość z nas wybiera do smarowania tłuszcze: masło, margarynę lub miksy tłuszczowe. Jest to bardzo dobry wybór! Tłuszcze są nośnikiem smaku, ponadto dostarczają organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe.
Ile i jakich tłuszczów powinniśmy spożywać?
Tłuszcze są potrzebne, aby nasz organizm właściwie funkcjonował. Trzeba jednak uważać na ich ilość w codziennej diecie! Zaleca się, aby tłuszcze w dziennym jadłospisie małych dzieci (do 3. roku życia) stanowiły maksymalnie 40% energii dostarczanej z pożywieniem, natomiast u pozostałych osób jest to 30-35% energii.
Nie liczy się tylko ilość, ale również i jakość spożywanych tłuszczy. Czołowe instytucje żywieniowe rekomendują obniżanie ilości spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz nienasyconych.
Wpływ masła na zdrowie
Masło jest tradycyjnym wyrobem, kojarzącym nam się z wiejskim i smacznym śniadaniem. Zawiera witaminy A i D, które są niezbędne dla zdrowia.
Jest jednak również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. A te – spożywane w nadmiarze – podwyższają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu LDL. W efekcie negatywnie wpływa na stan serca oraz naczyń krwionośnych.
Wpływ margaryny na zdrowie
Aby nie spożywać nasyconych kwasów tłuszczowych w nadmiarze, warto je zamienić na nienasycone, pochodzenia roślinnego – a takie właśnie znajdziemy w margarynie. Oprócz tego zawiera ona witaminę E. Część producentów dodatkowo wzbogaca margaryny o witaminy A i D, które znajdują się naturalnie w maśle.
Najzdrowszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem jest jednak przygotowanie smarowidła własnej roboty. Domowa margaryna jest szybka w przygotowaniu i można ją dowolnie modyfikować – uzupełniać o składniki, nadawać jej różne smaki. Spróbuj, a nie pożałujesz!