Przydomowa wędzarnia
Przydomowa wędzarnia – czego nie może w niej zabraknąć?
Zbudowanie przydomowej wędzarni jest świetnym sposobem na cieszenie się smakiem świeżych, zdrowych wędlin zawsze wtedy, gdy przyjdzie nam na to ochota. Planując takie przedsięwzięcie, powinniśmy się jednak odpowiednio przygotować. Zobaczmy, o czym trzeba koniecznie pamiętać, budując przydomową wędzarnię wędlin!
Czy warto zbudować w ogrodzie wędzarnię?
Posiadanie przydomowej wędzarni to gwarancja tego, że na naszym stole będą zawsze gościć zdrowe i pyszne wędliny przygotowane bez sztucznych, chemicznych składników. Co więcej, możemy w niej przygotowywać nie tylko mięso, ale także ryby oraz sery, które uświetnią zarówno codzienny, jak i świąteczny stół. Sam proces wędzenia nie tylko nadaje potrawom niezrównany zapach i smak, lecz również sprawia, że są po prostu zdrowsze. W ten sposób usuwamy z nich ewentualne bakterie i grzyby, a także wytapiamy tłuszcz – dzięki temu potrawy będą mniej kaloryczne.
Smak i zapach uwędzonego mięsa w dużym stopniu zależy od tego, jakiego drewna użyjemy do opalania wędzarni. Najpopularniejsze gatunki to bez wątpienia wiśnia, orzech, klon, buk i akacja. Uważajmy jednak na to, by drewno przeznaczone do wędzenia było czyste i pozbawione grzybów oraz pasożytów!
Najpopularniejsze rodzaje wędzarni
Na rynku możemy spotkać się z wieloma rodzajami wędzarni przeznaczonych do domowego użytku. Oto najpopularniejsze z nich:
- małe, przenośne wędzarnie – najczęściej wykonane ze stali i przeznaczone do opalania zrębkami wędzarniczymi;
- wędzarnie elektryczne – umożliwiają ustawienie precyzyjnych parametrów wędzenia tak, aby za każdym razem uzyskiwać niemalże identyczny efekt;
- gotowe wędzarnie murowane – będą stanowić nietuzinkową ozdobę ogrodu. Bardzo często są też połączone z grillem;
- gotowe wędzarnie drewniane – cechują się ciekawą formą zewnętrzną, która świetnie skomponuje się z aranżacją ogrodu. Na rynku można spotkać się z modelami impregnowanymi i nieimpregnowanymi;
- samodzielnie wykonane wędzarnie – można wykorzystać w tym celu nawet stara beczkę – oczywiście trzeba ją właściwie wykończyć.
Gdzie umieścić wędzarnię
Choć domowa wędzarnia jest ciekawą konstrukcją, która mogłaby dopełnić aranżację naszego ogrodu, najlepiej nie stawiać jej w centralnym punkcie posesji. Dlaczego? Dym i zapachy, które się z niej wydobywają są co prawda całkiem przyjemne, po pewnym czasie mogą jednak być uciążliwe – zarówno dla nas, jak i dla naszych sąsiadów. Znajdźmy więc takie miejsce, które będzie dość spokojne i odizolowane od silnego wiatru, który mógłby rozwiewać dym.
Jakie akcesoria do wędzenia będą nam potrzebne?
Przygotowując się wędzenia, powinniśmy przede wszystkim zaopatrzyć się w zapas wysokiej jakości mięsa i ryb – im lepsze produkty wybierzemy, tym więcej składników odżywczych pozostanie w nich po uwędzeniu. Koniecznie jest także zainwestowanie w profesjonalny zestaw ziół i przypraw przeznaczonych specjalnie do wędzenia. To właśnie nim potrawy zyskają ten charakterystyczny smak, który w niczym nie będzie przypominać wędlin dostępnych na sklepowych półkach.