Produkty sypkie w kuchni

Kategoria: Rozmaitości

przechowywanie produktów sypkich w kuchniSposoby na przechowywanie sypkich produktów w kuchni

Makarony, kasze, cukier, sól, przyprawy, nasze kuchnie pełne są tego typu sypkiej żywności. Warto się zastanowić nad bezpiecznym i przede wszystkim wygodnym sposobem przechowywania tych produktów. Sprawmy, by rozsypana mąka nie zepsuła nam więcej dnia!

W czym przechowywać sypkie produkty?

Makarony, kasze, cukier, sól, mąka, przyprawy, kawa, nasze kuchnie pełne są tego typu drobnej żywności. Warto się zastanowić nad bezpiecznym sposobem przechowywania tych produktów. Papierowe, lub plastikowe opakowania, w których je kupujemy nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, czy dostęp tlenu. A to właśnie od tych czynników zależy świeżość i okres przydatności. Innym poważnym zagrożeniem są mole spożywcze, które obierają sobie żywność sypką za przestrzeń do rozwoju larw.

Warto szczególnie uważać na mąki, kasze i otręby, ale w gruncie rzeczy to większość tego typu produktów stanowi pożywienie dla tych owadów. Jeżeli mole spożywcze jeszcze nigdy nie były problemem w naszym domu, to i tak warto się zabezpieczyć. Jak to się mówi: „mądry Polak po szkodzie”. Odpowiedni sposób składowania żywności sypkiej pomoże nam przeciwdziałać marnowaniu jedzenia i potencjalnym gnieżdżeniu się szkodników w naszej kuchni. A z drugiej strony zapewni też większy porządek, każdemu przecież zdarzyło się rozsypać mąkę czy cukier z papierowej torby.

 

Organizacja przestrzeni w kuchni

Kuchnia jest niewątpliwie najważniejszym pomieszczeniem w naszym domu. I jest to przestrzeń dosyć złożona. Przechowywanie żywności sypkiej jest jedynie niewielkim elementem tzw. strefy zapasów. Pozostają jeszcze kolejne cztery strefy, których organizacja przekłada się na naszą wygodę i oszczędność czasu podczas przygotowania potraw. Warto dowiedzieć się więcej na temat zarządzania miejscem w kuchni. Dokładniejsze informacje odnośnie poszczególnych stref, planowania i gospodarowania przestrzenią na https://dom.wp.pl/organizacja-szafek-i-polek-w-kuchni-jak-to-zrobic-6240747184580225a

 

Słoiki i pojemniki z przykrywkami

Najbezpieczniejszym sposobem będzie przesypanie produktów do szklanych słoików. Jednak takie rozwiązanie, pomimo tego że odpowiednio zabezpieczy naszą żywność, nie zawsze jest najlepsze, ze względu na ergonomiczność. Zajmuje to trochę zbyt wiele miejsca, nie w każdej kuchni możemy sobie na to pozwolić.

Innym problemem są takie produkty jak przyprawy, których nie będziemy trzymać w stosunkowo sporych słoikach, ponieważ nie wypełnią one tej przestrzeni i nie będą się dobrze prezentować w zbyt dużym naczyniu. W takim wypadku możemy skorzystać ze specjalnie do tego przystosowanych przyprawników. Są one znacznie mniejsze od słoików, niektóre z nich posiadają też odpowiednie dziurki, które pomagają w dozowaniu przypraw. Warto również pamiętać o zwykłych pojemnikach plastikowych, ważną rzeczą jest aby posiadały przykrywki i odpowiednie oznaczenie, które kwalifikuje je do bezpiecznego przechowywania żywności, najczęściej są to liczby 2 i 5 w trójkącie. Tego typu pudełka posiadają wszelkie możliwe kształty i gabaryty, a więc charakteryzują się większą ergonomią od naczyń szklanych, co pozwala na wygodniejsze trzymanie ich w szafkach.

W niektórych kuchniach, można spotkać się z metalowymi puszkami, w których przechowywana jest żywność, ale w takim przypadku przestrzegam przed umieszczeniem tam soli lub przypraw, które mogą negatywnie reagować z powłoką. Natomiast nie ma przeszkód by trzymać w nich większość herbat, czy kakao. Można również myśleć kreatywnie, czasem to my sami mamy najlepsze pomysły i wiemy co najlepiej się sprawdzi w naszej kuchni.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Produkty sypkie w kuchni - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.